05.02.2018 Mamino sunce

MISLILI STE DA VLADATE SITUACIJOM? RAZMISLITE PONOVO!

Vi najbolje znate koliko je vaša beba neverovatna i za to vam ne treba naučna potvrda. Ipak, nije loše da znate na koji način se vaš odnos gradi i koliko aktivnu ulogu u tom procesu ima vaša beba. Naučnici su otkrili na koje sve načine bebe pomažu roditeljima da što bolje i efikasnije odrade svoj posao.

Preko mirisa, do načina na koji plače ili se smeje, vaše novorođenče se trudi da u vama probudi adekvatne emocije, zahvaljujući kojima ćete prilagoditi i svoju reakciju. Zato, prestanite da se brinete jeste li dovoljno dobra majka onog trenutka kad se opustite i počnete da osluškujete svoju bebu, znaćete tačno šta treba da uradite.

Evo na koje vas sve načine vaša beba trenira i kako vas usmerava da postanete roditelj baš ”po njenoj meri”.

 

POZITIVNE EMOCIJE

Da li znate da je dovoljno da gledate svoju bebu i centar zadovoljstva u vašem mozgu biće stimulisan? Ceo proces odvija se u orbitofrontalnom delu mozga (smeštenom tik iza vaših očiju), koji je zadužen za obradu emocija zadovoljstva i pozitivno utiče na građenje odnosa između roditelja i njihove dece.

Svaki put kad gledate svoju bebu i vidite lice s karakterističnim ”bebećim” crtama velike oči, mekane okrugle obraščiće, podignuto čelo i malenu bradu kod vas se pokreće erupcija pozitivnih osećanja.

Ova navala zadovoljstva dešava se neverovatnom brzinom u sedmini jedne sekunde, a pošto je u prirodi čoveka da ponavlja radnje nakon kojih će se osećati dobro, vi ćete želeti da bebu gledate što češće i na taj način nastavljati interakciju s njom i sve više osećati potrebu da se brinete o njoj.

Na sreću, ovakva reakcija je do te mere ukorenjena u ljudskoj prirodi da je podjednako osećaju oba roditelja, tako da bebe već svojim umiljatim likom osiguravaju svoju egzistenciju.

DOĐI BLIŽE

Nakon što beba uspe da pridobije vašu pažnju, trudiće se da obezbedi što stabilniju vezu s vama i vašim partnerom, pošto oseća da ste vi osobe koje će joj osigurati najoptimalnije uslove za preživljavanje.

Novorođenče ima urođeni instinkt da se već nekoliko sati nakon rođenja okreće u pravcu glasova svojih roditelja (posebno mame, jer je taj glas slušalo i u stomaku) i da pokazuje da mu veoma prija kada je lice njegove majke u njegovoj blizini.

Kada vaša beba gleda u vašem pravcu, ona vas zapravo ”zove” da joj priđete, kako bi vas mogla videti (ne zaboravite da bebe ne vide dalje od 25 cm). S druge strane, vi ćete insinktivno reagovati na ovaj bebin ”poziv” tako što ćete se približiti njenom licu. I tu na scenu stupa bebina veština ”hipnotisanja”. Nakon što uspostavite kontakt očima s njom, imaćete neodoljivu želju da započećete interakciju, a kako dani budu prolazili sve teže će vam biti da skinete pogled s nje i da se udaljite. I to je zapravo ono što beba želi da postigne da vas stalno ima ”na oku”.

UBRZANO KRETANJE

Da li vam se čini da se (otkako ste postali majka) mnogo brže krećete po kući? Neka vas ovo ne čudi, sve novopečene mame se osećaju tako, a glavni ”krivac” ovog ”turbo” stanja jeste bebin plač. Naučno je dokazano da, svaki put kada beba zaplače, njeni staratelji počinju brže da se kreću, jer zvuk plača visokih frekvencija (kao što je to slučaj kod vaše bebe) čini da se telo prebaci u stanje krajnje uznemirenosti i pripravnosti. Primitivni deo vašeg mozga tada otpušta hormone, poput adrenalina, koji vas dovode u stanje uzbuđenosti, čime se ubrzavaju i vaši pokreti. Dok ste u ovakvom rapoloženju, vaša motorika je bolja, možete lakše da podižete stvari i da ih pomerate s većom spretnošću. Sve ovo vam omogućava da brzo priđete bebi i rešiti bilo koji problem u deliću sekunde.

Nemojte se brinuti, ovo nije posledica vaše postporođajne ”neurotičnosti”, već dokaz da vaše telo prirodno reaguje na bebin poziv i da ste dobra majka.

 

DOBRE VIBRACIJE

Na uzrastu od mesec dana, vaša beba će početi glasno da se smeje i ovo će biti veliki razvojni korak, zahvaljujući kom ćete želeti još više da se ”družite”. Dobra stvar jeste što se ovo dešava baš u vreme kad bebine socijalne veštine počinju da se razvijaju i traže vežbu.

Svaki put kad čujete glasan smeh svog novorođenčeta, bićete neopisivo srećni. Ovo pozitivno osećanje najbolja je nagrada za vaš trud i potvrda da dobro obavljate posao roditelja, zbog čega ćete biti još motivisaniji u pružanju pažnje.

Nešto kasnije počeće i prvo gukanje, a zatim i brbljanje, koje će imati gotovo isti efekat kao i smeh. Kada vaša beba krene da ”priča”, vi ćete početi da gledate na nju kao na individuu koja ima sopstvene misli, želje i potrebe. Zahvaljujući ovakvom odnosu, sve više ćete komunicirati i direktno joj se obraćati, što će kod bebe dati veoma povoljan razvojni efekat, uticati na njenu inteligenciju i pospešiti razvoj njenih jezičkih veština.

OPUSTITE SE

Vaša beba se rađa s refleksom hvatanja i, svaki put kada joj stavite prst ili tanak štap u ručicu, ona će obmotati svoje prstiće oko njega. Ova instinktivna rekacija nekada davno služila je ljudskom ”mladunčetu” da se lakše okači o svoju majku. Sada, naučnici smatraju da je njena uloga emotivne prirode i služi za uspostavljanje čvrste veze izmađu roditelja i bebe.

Evo i kako. Nežan i mekan dodir veoma pozitivno utiče na nas i čini nas da se osećamo dobro. Zato, svaki put kada vas vaša beba dodirne, vi dobijete neodoljivu želju da je podignete, zagrlite i mazite.

Maženje i masaža imaju opuštajući i umirujući efekat, a kod prevremeno rođenih beba podstiču i fizički rast. Sa druge strane, ova vrsta dodirivanja i milovanja smirujuće će delovati i na vas, zbog čega ćete želeti da što češće držite bebu u rukama.

Zato se opustite i uživajte u maženju. Verujte svom instinktu, a ne pričama da ćete ”razmaziti bebu”. Ako pustite da vas vaša beba uči i usmerava šta i kako da radite, bićete u najboljoj školi roditeljstva na svetu!

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije