10.11.2015 Ishrana deteta

Bitne činjenice koje morate znati prilikom uvođenja čvrste ishrane

U uzrastu od 4. do 6. meseca skoro svim bebama se počinje uvoditi čvrsta hrana. Veoma je bitno zapamtiti da je uvođenje nemlečne dohrane pre četvrtog meseca starosti bebe nepotrebno, a nakon šestog meseca neophodno.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

S toga je ovo idealno vreme za sve mame, tate, bake, deke i sve ostale kojima je knjiga Kuvarski dnevnik bebe Marte i namenjena, a imaju dodira sa ishranom bebe, da se upoznaju sa nekim od zlatnih pravila pri uvođenju čvrste hrane bebama.

Naime, svaka nova namirnica uvodi se pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka. Neophodno je pratiti znakove pojave alergije u vidi osipa, proliva, povraćanja te odmah obustaviti davanje namirnice i naknadno kontaktirati lekarsku službu.

Hrana se na početku daje specijalnim kašičicama za bebu, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom kako se bebina usta ne bi povredila. Bebu ne biste trebali hraniti dok priča, plače, leži, hoda, trči ili se igra.

U prvoj godini detetovog života u njegovoj ishrani ne treba koristiti šećer i veštačke zaslađivače, med, čokoladu i slatkiše, belance, kikiriki, plodove mora, orašasto voće, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

Odlomak iz knjige „Kuvarski Dnevnik bebe Marte“ – autor dr med. Marije Mandić

Sve informacije u vezi sa ovom knjigom možete potražiti na facebook stranici www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte kao i putem e-maila: [email protected] ili na telefon 024/524-884 ili 063/593-068

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije