12.05.2016 Ishrana deteta

Koliko su štetni slatkiši u ishrani mališana

Veoma je bitno da svom detetu od malih nogu usadite zdrave navike u ishrani; međutim, postoji dosta majki kojima je „slatko“ da dete jede slatkiše, i ne razumeju koliku štetu nanose sopstvenom detetu na duže staze

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Grubo rečeno, šećer zatupljuje. Šećer uništava koncetraciju i sposobnost učenja.
Davajući svom detetu slatkiše u veoma ranom periodu, detetu stvarate naviku da voli samo slatku hranu, a pored toga mu u organizmu gomilate toksine koji će mu praviti probleme kasnije u životu. Samo zato što se posledice nečega ne vide odmah, ne znači da se nikada neće ni pojaviti.

Šećer i zubi

Poslastice, kao što su slatkiši (ovde spada i keks na kojem smo „svi odrasli, pa nam ništa ne fali”), čokolada i suvo voće, sadrže velike količine šećera. Procesi koji vode do karijesa počinju onog trenutka kada vaša beba postane izložena šećeru. Šećer pojačava rast bakterija i kiselina koje uzrokuju karijes. Neki prosek kada izbijaju prvi zubi je između 6 i 9 meseci, mada nekim bebama izbijaju ranije, a dešava se čak i da se beba rodi sa zubom, ili dva. Nebitno koliko zuba Vaša beba ima, dobiće karijes. Dodatno, rano uvođenje slatkiša kod deteta kasnije može dovesti do preteranog konzumiranja istih. Praktično, vi od svog deteta pravite zavisnika o šećer, koji se smatra jednom od 4 bele smrti (šećer, so, brašno i mast).

Zdravlje

Slatkiši su kalorijski jaka hrana, puna šećera a bez ikakvih zdravih nutrijenata, kao što su proteini, vitamini i minerali. Vašoj bebi, koja svakodnevno raste, potrebna je izbalansirana ishrana koja će joj pružiti sve namirnice neophodne za rast i razvoj, a toga u slatkišima NEMA. Rano davanje slatkiša može imati ozbiljne posledice kasnije u životu. Slatkiši su prepuni praznih kalorija i mogu uticati na povećanje telesne težine. Gojaznost kod dece je i u Srbiji postala veliki problem (u poslednjih nekoliko godina je gojaznost kod dece porasla za 13 odsto!); gojaznost je zdravstveno stanje koje povećava rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, spavačke apneje, masne jetre.

Preporuke

Ne savetuje se davanje slatkiša detetu pre druge godine, i naravno, što ređe i posle toga. U suprotnom, doživotno ga možete upropastiti time što ćete ga od malih nogu naučiti da bude zavisnik o šećer, pokvarićete mu obroke (neće želeti da jede povrće, voće, i zašto bi kad nije dovoljno slatko?!).

Vašoj bebi su potrebne namirnice visokog kvaliteta, kao što je sveže voće, povrće, meso, žitarice, koje sadrže veoma bitne vitamine, minerale i proteine koji su izuzetno važni za fizički i mentalni razvoj vašeg deteta.

Postoje istraživanja koja dokazuju da rani i konstantni unos šećera na duge staze uništava koncentraciju i sposobnost za učenje. Prve tri godine života, dete će se razvijati, fizički i mentalno, u odnosu na to kakva mu je ishrana. Mislite o tome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije