05.05.2014 Dete

Kako pomoći detetu da zaspi i kvalitetnije spava?

Ako vaše dete ima problema sa spavanjem, ne može dugo da zaspi i često se budi, a razlog nije noćno hranjenje, pokušajte mu pomoći oko tog problema koji verovatno više muči vas nego njega.

To be captioned by Picture Desk

1. Rutina i red
Pokušajte isplanirati spavanje svaki dan. U isto vreme ga stavljajte na spavanje i svaki put pre spavanja radite neku radnju po kojoj će dete znati da se sprema na spavanje, na primer, čitajte mu priču, pevajte uspavanku i slično. Tako ćete dete naviknuti da nakon toga sledi spavanje. Takođe, omogućite detetu da uvek spava u istom prostoru.

2. Vruće-hladno
Pazite da dete ne obučete previše ili da ga preterano pokrijete, kao i da mu ne bude prehladno. Opuštena beba, blago podignutih ruku, koja nije oznojena, verojatno se nalazi na ugodnoj temperaturi. Beba kojoj je hladno biće malo skupljena, nemirno će spavati, možda i drhtati, a udovi će joj biti hladni. U tom je slučaju dodatno obucite. Beba kojoj je prevruće ima rumene obraze, znoji se i nemirno spava, pokušavajući se otkriti.

3. Bez grickalica i slatkog pre spavanja
Telo se treba pripremiti za spavanje, što se odnosi i na probavu. Nemojte deci dopustiti hranu neposredno pre spavanja, kao ni slatkiše oko dva sata pre odlaska na počinak jer će im šećer samo dati dodatnu energiju u vreme kada se trebaju smiriti. Budite im uzor pa se tog pravila držite i vi. Telo će vam biti zahvalno.

4. Vežbanje
Pobrinite se da se vaše dete dovoljno kreće tokom dana. Mališani imaju mnogo energije i dobro je da je potroše pre nego što dođe vreme za san. Igrajte se aktivnih igara, na igralištu ili u dvorištu. Što se više kreće, bolje će spavati, a steći će i zdrave životne navike.

5. Knjiga umesto televizora
Dokazano je da televizor uznemiruje decu i da im im remeti san. Neki stručnjaci tvrde da deca manjeg uzrasta uopšte ne treba da gledaju televizor. Umesto toga detetu pre spavanja radije pročitajte priču uz prigušeno svetlo.

Izvor: index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije