25.01.2014 Zdravlje deteta

Crveni jezik: Promena boje jezika može biti znak bolesti kod deteta

Jezik je organ koji često odražava stanje detetovog zdravlja. Promena boje jezika može biti znak poremećaja odnosno bolesti, pogotovo kada se na jeziku pojave crvene tačkice.

jezik

O čemu se radi?

Prirodna boja jezika je ružičasta. Kad jezik postane crven, uzrok promene može biti ili stomatitis ili šarlah.

Stomatitis je upala sluznice usta i jezika prepoznatljiv po crvenim tačkicama duž sluzokože usta i desni zbog kojih dete pojačano bali i odbija hranu.

U slučaju šarlaha jezik je u prvim danima bolesti obložen belim naslagama koje vremenom postaju crvene poput maline. Zbog toga je ova pojava poznata kao „malinast jezik“.

Šta preduzeti?

Posebnog leka za pojavu stomatitisa nema, ali ipak možete ublažiti simptome svom mališanu. Postarajte se da hrana bude neutralnog ukusa – ni kisela ni preslatka. Takođe, veoma je važan veliki unos tečnosti kako biste sprečili dehidraciju.

U slučaju ove pojave može pomoći i premazivanje sluzokože usta biljnim melemima čiju upotrebu ne preporučujemo bez prethodnih konsultacija sa lekarom. Vodite računa o higijeni ruku svog mališana, kao i o čistoći njegovih igračaka, jer ćete tako sprečiti dodatnu infekciju i bolesti usta. Šarlah je zarazna bolest kojoj prethodi upala grla, a tek nakon toga javlja se osip, iako je lečenje antibioticima počelo.

Uzročnik je bakterija beta streptokoka grupe A, koja uz upalu izaziva i pojavu karakterističnog osipa usled eritrogenog toksina kojeg izlučuju ti mikroorganizmi. U slučaju šarlaha pedijatar će odrediti odgovarajuće lečenje antibioticima u trajanju od desetak dana. Sa izlečenjem bolesti i izgled jezika će se vratiti u normalu.

Pogledajte i: Šta može da bude uzrok smanjenog apetita kod dece?

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije