02.11.2014 Ishrana

Dojenje: Prejaki refleks otpuštanja mleka

Jedna od težih situacija za brojne majke je kada dete tokom dojenja odjednom prestane da sisa i počne neutešno da plače, s tim da su mu usta puna mleka. U tom trenutku beba okreće glavu od dojke i odbija da sisa.

dojenje

Situacija nije nimalo ugodna, a majke ne mogu a da se ne zapitaju šta nije u redu. Znate da imate mleka i da je beba gladna, jer je prošlo dosta vremena kada ste poslednji put dojili, ali svejedno vaše dete odbija dojku. Šta se događa?

Umesto da uživate u prekrasnim trenucima sa svojim detetom, dojenje sve više počinje da liči na borbu koja već polako počinje da umara. Umesto da se mazite, vi samo razmišljate kako nagovoriti svoju bebu da prihvati mleko.

Smatra se kako jedan od razloga može biti i prejaki refleks otpuštanja mleka. Šta to znači? Naime u tim trenucima mleko dolazi prebrzo i u većoj količini nego što je to predviđeno. Dete tada guta zrak i dobija ono prvo i vodenasto mleko, u odnosu na puno ukusnije masnije mleko.

U bebu ulazi veća količina i ona ne može da guta dovoljno brzo. Problem je u posledicama koje nastaju kasnije. Osim što se dete na neki način počne gušiti i zbog toga pljucati mleko, isto tako može doći do pojave grčeva, a osim toga vodenasto mleko u mnogo većoj meri sadrži laktozu, zbog čega dolazi do češćih i mekših stolica.

Postoji nekoliko saveta pomoću kojih biste mogli ublažiti ili čak izbeći spomenute situacije. Naime pokazalo se da postoje položaji kod dojenja gde se može smanjiti prejaka navala mleka u bebina usta.

Pokušajte da dojite bebu tako da ste na leđima, a beba je na vama. Bebina glava se nalazi iznad dojke. Možete isto tako preuzeti položaj fudbalske lopte, a bebu pokušajte što više da uspravite tako da joj se glava nalazi iznad dojke.

Kada tokom dojenja osetite da mleko dolazi, najbolje je u tom trenu lagano pomariti dete s dojke tako što ćete staviti prst u ugao bebinih usana. Možete čak pripremiti pelenu te pustiti da mleko iscuri upravo u nju. Tako ćete izbeći da beba dobije vodenasto mleko.

Izvor: mojedijete.com
M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije