08.08.2013 Ishrana

Koje je najbolje voće za bebu?

Voće je prva nemlečna namirnica koja se dodaje u bebinu ishranu. Evo kojim redosledom se ono uvodi i koje vrste neće izazvati alergijsku reakciju…

voce

Uzrast: 6 – 8 meseci

JABUKA

Kvalitetna zrela, ali ne prezrela jabuka, prvo je voće koje se daje odojčetu. Dostupna je tokom cele godine, a njen učinak na bebin organizam vrlo je povoljan: unose se minerali (kalijum), biljna vlakna (pektin), a povoljno deluje i na rad bebinih creva.

Za početak se daje tek nekoliko kašičica kuvane jabuke, a zatim se vremenom količina povećava. Kao prvi obroci pogodne su industrijski pripremljene bebeće kašice, a kada dete prihvati novi način ishrane (kašičicom), daje se sveže, dobro usitnjeno ili narendano voće. Kuvana jabuka može se dodati gotovo svim mlečnim pirinčanim kašicama ili onim od keksa (bez glutena).

BANANA

Sadrži kompleksne šećere (skrob) koji polako otpuštaju energiju. Ovo voće bogato je kalijumom i veoma je korisno kada je potrebno nadoknaditi ovaj mineral (nakon proliva). Kalijum igra i važnu ulogu u prolazu glukoze kroz ćelijsku membranu. Značajan je za pravilan rad nervnog sistema i mišića, a njegov nedostatak izaziva slabost mišića. Banana je mekana i lako se priprema u jednoličnu glatku kašicu. Srećom, sve ih bebe lako prihvataju, pa je majke rado pripremaju.

KRUŠKA

Sadrži mnogo šećera i vlakana, pa povoljno deluje na rad bebinih probavnih organa. Zbog prijatnog slatkog ukusa, većina beba je prihvata već kao prvu kašicu od navršenih šest meseci, a nakon osmog, daje se kao usitnjeno ili narendano sveže voće.

ŠLJIVA

Ova vrsta voća preporučuje se bebama koje su sklone zatvoru. U početku, najbolje ih je kuvati i dati bebi u obliku kašice (prethodno treba odstraniti kožicu), a kasnije ih možete samleti sveže u blenderu i ponuditi bebi. Ako vaša beba teško kaki, dajte joj kompot od suvih šljiva: nekoliko osušenih plodova kuvajte 5-6 minuta, ohladite, izgnječite i pomešajte sa tečnošću u kojoj su se šljive kuvale.

Uzrast: 8 -12 meseci

KAJSIJA

Ovo je kvalitetno voće koje sadrži veliku količinu vitamina C i beta-karotena (provitamina A). Daje se bebi nešto kasnije zbog mogućnosti pojave alergije, naročito ako je dete sklono kožnim promenama (eritem, ekcem i slično). Kašice od kuvane kajsije daju se u uzrastu od 8-9 meseci, a krajem prve godine, možete ih ponuditi detetu u svežem obliku.

BRESKVA I NEKTARINA

Za ove vrste voća važi slično pravilo kao i za kajsije. Ne treba žuriti sa njihovim uvođenjem (bez obzira na sezonu), već se prethodno treba uveriti da dete ne pati od alergije.

Posle prvog rođendana

Tek sada možete početi sa davanjem soka od južnog voća (narandža, mandarina, limun, grejpfrut), jer kod preosetljivih beba mogu izazvati alergijsku reakciju. Probavni sistem odojčeta nema razvijene odbrambene sisteme, pa sa uvođenjem pomenute vrste voća treba sačekati. Isto pravilo važi za kivi i ananas.

Kada je reč o bobičastom voću (jagode, trešnje, višnje, ribizle, maline, borovnice i slično) treba naglasiti sledeće: ove vrste voća jesu bogate vitaminima i antioksidansima, ali se brzo kvare, pa ih treba kupovati u malim količinama.

Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju i pranju – pregledajte svaku bobicu i na kraju sve zajedno operite u cetki pod mlazom tekuće vode.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije