13.05.2014 Razvoj bebe

A sad… počinjemo da puzimo!

Sve vreme dok se igrala ležeći na stomačiću i podižući glavu, beba je jačala vratić i poboljšavala koordinaciju ruku i nogu, pa sada konačno može da se podigne na dlanove i kolena i njiše napred-nazad.

puzanje

Najpre će ojačati mišiće ruku, kasnije i nogu, pa će se odgurivati unazad, sve dok ne nauči da se kreće unapred. S vremenom, uz dosta vežbe, kada navrši otprilike devet meseci, polako će početi da puzi. Najpre lagano i sporije, a kada još malo ojača, nećete moći da je stignete. Evo kako da se bezbedno kreće na sve četiri.

Problemi sa puzanjem

Iako većina beba počne da puzi sa devet meseci, neke se pokrenu tek nakon godinu dana starosti. Sa druge strane, mnoge bebe izmisle neki svoj stil, pa tako puze na dlanovima i stopalima, odguravaju se guzom ili se kližu na stomačiću.

Ima i dece koja preskoče ovaj razvojni korak, pa se iz sedećeg položaja samo usprave i prohodaju. Dok god beba normalno koristi i ruke i noge, bilo da stoji uspravno ili se kreće na sve četiri, nema razloga za brigu.

Međutim, ukoliko jednu ruku ili nogu koristi znatno više, obratite se pedijatru jer ovakva asimetrija može ukazivati na slabiji nervni ili mišićni sistem.

Prostorija za tumaranje

Pružite bebi dovoljno prostora da „vežba“ puzanje. Parket i slične vrste podova često su klizavi i bebi je teško da se po njima slobodno kreće. Tanke ili „čupave“ tepihe nije jednostavno čistiti, pa su neretko leglo prašine i drugih alergena. Oni kratke dlake ili vuneni su najbolji. Izbegavajte, takođe, da oblačite dete u garderobu koja joj je velika jer lako može da zapne i da se povredi.

Ukoliko već niste, vreme je da bebi osigurate bezbedno puzanje po kući. Uklonite sve sitne predmete koje može da dohvati i proguta. Zaštitite sve utičnice i stavite kompletnu kućnu hemiju van njenog dohvata. Da bi se dete uspravilo, prihvatiće se za ivicu kreveta ili stolicu, pa sklonite sve što može da dospe u njegova usta.

Puzanjem ispod, iznad i oko različitih objekata, mališan na najbolji način upoznaje okolinu. Kada ugleda stolicu, on će se zapitati da li može da prođe između njenih nogu i, naravno, pokušaće to da uradi. Ukoliko ne uspe u svojoj nameri, steći će novo iskustvo i postaće svesno prostora i veličine određenih objekata, kao i njihove prisutnosti. Na primer, bebi će postati jasno da se lopta nalazi u sobi iako je ne vidi iz kuhinje.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije