26.09.2013 Razvoj bebe

Razvoj deteta: Vodič kroz spavanje

Nahranili ste dete, presvukli ga i napojili, ali ono i dalje neće da spava? Možda je nešto drugo u pitanju? Evo nekoliko mogućih razloga…

spavanje

1. Možda je krivo dnevno spavanje?

Stručnjaci se slažu da je dnevno spavanje važno za pravilan razvoj deteta, ali pod uslovom da se dešava u pravo vreme: ako dete zaspi previše rano, uveče će biti preumorno, pa će kenjkati umesto da spava; ako pak zaspi previše kasno, biće naspavano i uveče neće hteti u krevetac.

Novorođenče: Za njega ne važe ustaljene šeme. Ono spava kad mu se spava i tačka.
Od 3 do 6 meseci: Tri dnevne dremke – jutarnja, podnevna i ranopopodnevna, pod uslovom da bude budno najmanje dva sata do večernjeg spavanja.
Od 6 do 9 meseci: Dve dremke – oko 11 pre podne i posle ručka. Od poslednjeg spavanja do večernjeg treba da prođe najmanje tri sata.
Od 9 meseci pa nadalje: Jedna dremka posle ručka. Nemojte je propuštati jer će se, u suprotnom, izlučiti previše hormona kortizola, što znači loš san i rano buđenje.

2. Možda je do količine svetlosti?
Od navršenih šest meseci u telu vaše bebe počinje da se luči hormon melatonin, čiji nivo zavisi od količine dnevne svetlosti. Vodite računa o zimskom pomeranju sata: deca posebno burno reaguju na promene vremena zalaska sunca, pa za ovaj period nabavite dodatni zastor ili spustite roletnu. Osim toga, nije loše da u sobi u kojoj spava dete noću ostavite prigušeno svetlo, posebno ako je starije od 15 meseci. Korist je dvostruka: dete se oseća sigurnije, a vi ne morate paliti svetlo kad dođete da ga ušuškate. Bitno je da količina svetlosti ostane nepromenjena.

3. Možda se nažuljalo?
Vodite računa da u dečjem krevetiću nema suvišnih stvari, poput plišanih igračaka, zvečkica i drugih predmeta na koje beba može da se nažulja. Umesto toga, nabavite meko ćebence ili džak za spavanje od termomaterijala u kom će se dete osećati ušuškano i udobno. Ovo se posebno odnosi na bebe starije od tri meseca, jer se do tog uzrasta malo pomeraju. Međutim, što je beba starija, to se više vrpolji, okreće i prevrće, pa je samim tim veća mogućnost da će se otkriti ili dospeti u neudoban položaj.

4. Možda ga muče gasovi?
Čim beba postane aktivnija (posle navršena tri meseca), prestaće problemi s ”balončićima” vazduha zarobljenim u njenim crevima. Najbolji način za ublažavanje bolova u stomačiću: priljubite bebu čvrsto uz sebe i nežno joj masirajte leđa! Osim toga, nemojte noću hraniti bebu u razmacima kraćim od tri sata: toliko vremena je potrebno njenom stomačiću da svari prethodni obrok. Budete li je hranili u kraćim razmacima, samo ćete pogoršati stanje.

5. Možda je prebučno ili pretiho?
Dok je beba boravila u vašem stomaku, navikla se na uobičajene zvuke u domu, tako da joj oni, najverovatnije, neće smetati tokom sna. Međutim, svi ostali strani, jaki, neobični zvuci sigurno će je probuditi. U stanu ne treba da vlada ”grobna” tišina dok beba spava, već treba da bude normalna, uobičajena atmosfera, na koju je dete naviklo.

6. Možda ne ume samo da se uspava?
Svi se mi budimo i po nekoliko puta tokom noći, ali toga nismo svesni jer odmah ponovo utonemo u san. Kada je o bebama reč, taj proces je otežan – kada se probude, ne mogu odmah zaspati, te plačem zovu roditelje u pomoć. Tek nakon što zadovoljite detetovu potrebu (za hranom, dodirom, ljuljuškanjem…), oboje ćete moći da nastavite da spavate.
Naučnici sa univerziteta u Londonu došli su do zanimljivog otkrića: ukoliko vaša beba ni do navršena tri meseca ne nauči sama da prespava noć, najverovatnije to neće činiti ni sa godinu dana. Stoga, što pre počnete da je navikavate na noćni san, lakše ćete postići željeni cilj.

7. Možda intenzivno raste?
U periodu intenzivnog rasta (treći, šesti i deveti mesec), većini beba se poremeti san zato što ogladne preko noći. Umesto da hranite dete noću, pojačajte ukupnu količinu dnevnih obroka, naročito onog pred spavanje. U suprotnom, budiće se svake noći i tražiti da jede.

8. Možda joj je potrebna masaža?
Dokazano je da nežna večernja masaža prija bebama i maloj deci, naročito posle večernje kupke, kada im je telo zagrejano. Ako to niste do sada praktikovali, od sada upražnjavajte ovaj ritual svake večeri. Nabavite blago biljno ulje i nežno izmasirajte dete od glave do pete: nežnim kružnim pokretima utrljajte ulje u bebinu kožu, a zatim je obucite u meku pidžamicu i umotajte u ćebence. Videćete, zadremaće čim počne da je obuzima prijatna toplina. Uz masažu obavezno idu prigušeno svetlo i tiha, prijatna muzika.

Izvor: Life Contetnt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije