22.04.2014 Zdravlje bebe

Temenjača: Kako nastaje i kako je negovati

Temenjača je pojava belo-žutih naslaga na temenu novorođenčeta koja se obično javlja u prva tri meseca života. Retko traje duže, najduže do godine dana. Stručni naziv je seboreični dermatitis. Nije opasna, niti zarazna.

beba glava

Smatra se da je stvaraju masna koža i pojačani rad lojnih žlezda. Za njen nastanak odgovorni su hormoni majke koji podstiču bebine lojne žlezde na pojačan rad. Važno je istaći da pojava temenjače nema veze sa higijenom, alergijom ili zaraznim bolestima. Njena pojava ne može da se spreči, ali je treba na određeni način tretirati.

Kod novorođenih beba temenjača se može pojaviti na licu, iza ušiju i na koži.

Temenjača ne stvara iritaciju, svrab ili peckanje, ali kožne promene se ponekad mogu inficirati gljivicama (kandidom), što zahteva posebnu negu. Kandida stvara jače crvenilo sa tragovima gnoja.

Ako bebu svrbi koža i naslage su vlažne, možda je reč o neurodermatitisu, što opet zahteva posebnu negu.

Temenjača je češća kod dece koja nisu dojena i koja imaju veću telesnu masu.

Šta činiti?

Pre kupanja bebinu glavicu treba namazati maslinovim, bademovim ili susamovim uljem i ostaviti da deluje oko pola sata, posle čega je treba isprati blagim šamponom uz nežno masiranje četkom da bi otpale ljuspice.

Posle toga možete još jednom oprati bebinu glavicu šamponom i dobro je obrisati.

Vrlo je važno da se ljuspice ne skidaju agresivno, jer može doći do oštećenja kože, što pogoduje bakterijama i pojavi infekcija.

Kada potražiti savet lekara?

Kod lekara treba otići ako vidite da bebi smetaju promene na koži, ima svrab i ako se temenjača širi po drugim delovima tela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije