07.09.2016 Zdravlje bebe

Top 6 saveta za oblačenje i negu novorođenčeta

Oblačenje bebe treba da bude u skladu sa vremenskim prilikama. Vodite računa da beba ne bude ni previše a ni premalo obučena.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Dete po pravilu treba oblačiti onoliko koliko se i roditelji oblače. Temperatura sobe u kojoj beba boravi trebalo bi da bude od 18 do 20 stepeni, a za vreme kupanja od 26 do 28 stepeni. Kada vašoj bebi obuvate čarapice, vodite računa da je njihov obod ne steže i ne pravi useke na koži. Rukavice stavljajte isključivo kada izlazite napolje. Njih ne bi trebalo koristiti kao zaštitu od „grebanja“. Kapicu stavljati na glavu bebe, kada se izvodi napolje po hladnom vremenu ali i kao obaveznu zaštitu od sunca.

– Iskoristite svaki trenutak da „pričate“ sa vašom bebom, govorite joj lepe reči, mazite je i nežno je dodirujte. Radujte se svakom „poslu“ oko vašeg čeda.

– Zamolite patronažnu sestru da vas nauči pravilnoj nezi bebe, širokog povijanja kao i pravilnog oblačenja.

Ako je dete zdravo, nema potrebe da se posebno čiste ni nos ni uši. Uši se posle kupanja brišu nežnim pritiskom pamučnog frotira u predelu ušne školjke. Spoljni ušni kanal lako se može povrediti upotrebom štapića.

Posle kupanja, ako su oči vaše bebe „krmeljive“ treba ih čistiti nežnim pritiskom vate natopljene fiziološkim rastvorom u pravcu od spoljašnjeg ka unutrašnjem uglu oka.

Nokte seći po potrebi, jednom do dva puta nedeljno, najbolje pre kupanja i, po mogućstvu, kada beba spava. Koristite makazice sa zaobljenim vrhovima.

U zatvorenoj prostoriji i pri normalnoj temperaturi vazduha detetu ne treba stavljati kapicu. Izuzetno, ako je temperatura u prostoriji niska, pa postoji opasnost od rashlađivanja deteta, tada treba koristiti kapicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije