20.11.2014 Zdravlje bebe

Zašto je cucla korisna stvarčica

Varalica (cucla) za većinu novopečenih roditelja predstavlja pravo spasenje. Kada dete plače, a nema konkretnog razloga za to (nije bolesno, sito je i suvo), cucla će uglavnom biti ta koja će rešiti probleme.

cucla

Na tržištu postoji mnoštvo modela cucli, i pri kupovini treba voditi računa o obliku, veličini i kvalitetu. Postoji nekoliko veličina cucli, i njih treba koristiti u zavisnosti od uzrasta bebe: od prvog do šestog meseca, od šestog do osamnaestog i nakon osamnaestog meseca života.

Cucla sprečava sisanje palca

Većina beba, kojima se u prvim mesecima stalno daje cucla, nikada i ne počinje sa sisanjem palca, čak i ako već u trećem-četvrtom mesecu odbace varalicu. Ali, ukoliko beba prvo počne da sisa palac, verovatno neće prihvatiti cuclu jer se već navikla na osećaj palca u ustima.

Zato, ako planirate da bebi dajete varlicu, učinite to već u prvim nedeljama bebinog života. Kada i kako ponuditi varalicu bebi koja sisa palac? Najbolji trenutak da bebi ponudite cuclu jeste kada primetite da ona pokušava da sisa bilo šta, prvo što dohvati.

U prvim mesecima, beba je retko kad budna, sem neposredno pre i posle hranjenja, pa je to idealno vreme da joj ponudite i cuclu. U navikavanju na cuclu treba biti uporan, jer će je beba samo na taj način prihvatiti.

Roditelji zavisni od cucle

Efikasnu upotrebu cucle mogu da ometaju dva problema. Neki roditelji uopšte ne žele da bebi ponude cuclu, ili je ponude isuviše kasno, što rezultira neuspehom.

Drugi problem je što roditelji, koji su cuclu upotrebljavali da bi umirili bebu, vremenom postanu takoreći zavisni od nje, pa je uguraju bebi u usta svaki put kada ona zaplače. U ovom slučaju dešava se da beba i kada želi da odbaci cuclu – u tome neće uspeti jer, čim zaplače, mama ili tata će joj je vratiti u usta.

Odvikavanje

Ako beba nije spremna da se odrekne cucle, bez obzira na uzrast, nemojte to činiti na silu. Odvikavanje od cucle jeste dugotrajan proces, biće vam potrebna jedna ili dve nedelje, s tim da pojačate upotrebu varalice onda kada je beba posebno razdražljiva. Ako želite da beba sama odbaci cuclu – morate joj ponuditi alternativu koja će zaokupiti bebinu pažnju. To može biti omiljena igračka, šarena lutka, nova zvečka…

Krajnje rešenje je da detetu, čim zaplače za cuclom, date parče hleba ili perece. Postepeno, ako to redovno budete činili, dete će zaboravljati na cuclu dok je jednog dana potpuno ne odbaci. Ako primetite da beba između trećeg i četvrtog meseca ispljune cuclu odmah nakon što ste joj je stavili u usta – to je siguran znak da joj ona više nije potrebna. Uspeli ste!

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije