Stručnjak Opšte bolnice Bel Medic odgovara: Prevremeno lučenje hormona kod beba

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

 

Bel Medic logo1

Hormoni su kako u prenatalnom tako i postnatalnom periodu od izuzetnog značaja za uvećanje i razmnožavanje ćelija rasta i razvoja organizma. Regulišu i održavaju celokupan metabolizam, sastav krvi i drugih telesnih tečnosti u celini, normalno funkcionisanje organa.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U životnoj dobi bebe, koje predstavlja period najvećeg rasta, mogu se javiti promene koje su posledica dejstva majčinih hormona (npr. izolovana premature thelarche: uvećanje grudnih žlezda) koje su najčesće benignog karaktera i koje su prolazne. Uz redovne posete pedijatru i praćenje rasta i razvoja, u slučaju pojave simptoma ili kliničkih znakova endokrinoloških poremećaja, koje su nekarakteristične za pomenuti period, savetuje se hitan uput mališana na pregled kod dečjeg endokrinologa koji ce izvršiti dalju evaluaciju stanja deteta.

Pročitajte i… Uzroci niskog rasta u detinjstvu i adolescenciji

Skoro da nema procesa koji nije neposredno ili posredno pod uticajem jednog ili više hormona. Svaki hormon ima specifične uticaje na metabolizam i funkciju posebnih organa. Polni hormoni utiču na razvoj primarnih i sekundarnih polnih karakteristika, kortizol utiče na metabolizam ugljenih hidrata, aldosteron na sadržaj elektrolita itd. Usled nedostatka, smanjenja sinteze ili povećanog stvaranja hormona mogu nastati promene u hemijskim reakcijama koje remete metabolizam i tako izazivaju razne poremećaje i bolesti.

Pročitajte i… Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece?

Važni ljudski hormoni su mnogobrojni: tiroksin, trijodotironin, melatonin, serotonin, epinefrin, hormon rasta i mnogi drugi. Svako životno doba se odlikuje određenim promenama koje su u znatnoj meri uzrokovane hormonima. Ne mogu se praviti striktne podele, jer je značajan i individualni pristup, za svaki period života ,kako fiziološke tako i slučajevi pojave prevremenih promena uzrokovanih dejstvom hormona koje su patološke prirode.

Pročitajte i… Zašto nastaje pigmentacija kože pupka?

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije