Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Šta je fiziološki hipertonus kod beba?


??????????????????????Piše: Dr Slavica Simić, pedijatar -neonatolog

 Bel Medic logo1

 

Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).

Tonus mišića prati se i tokom trudnoće. Procenjuje se ultrazvučnim pregledom u okviru biofizičkog profila ploda još od 8. nedelje trudnoće, kada se vide prvi pokreti ploda. Na rođenju se procenjuje u 1. i 5. minutu u okviru Apgar skora. Dva do osam sati posle rođenja radi se neurobihevioralni pregled novorođenčeta gde se opet, između mnogih karakteristika, posebna pažnja obraća na tonus mišića.

Na taj način se, tokom trudnoće pretpostavlja, a posle porođaja procenjuje adaptacija novorođenčeta na uslove života u spoljašnjoj sredini.

Tipična pozicija zdravog novorođenčeta rođenog u terminu porođaja (oko četrdesete nedelje gestacije – trajanja trudnoće) jeste da, u položaju na leđima, drži noge savijene u kukovima i kolenima i ruke savijene u laktovima.

To je fiziološki fleksioni hipertonus. Neonatolog mora da bude siguran da je hipertonija simetrična što se proverava izazivanjem Moro refleksa. Prevaga tonusa mišića primicača – fleksioni hipertonus – traje do četvrtog meseca života.

Prevremeno rođena deca i u ovoj situaciji zauzimaju posebno mesto. Tonus mišića važan je za procenu tačnog trajanja trudnoće – gestacione zrelosti ploda. Ona su na rođenju hipotonična. Neurološki razvoj je dinamičan proces i odnosi se na određeni uzrast. U vreme termina porođaja i kod zdravog prevremeno rođeng deteta zapaža se hipertonija samo mišića primicača – fleksioni hipertonus.

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na vaša pitanja: Koji su uzroci malokrvnosti kod beba?

Posle tog uzrasta, hipertonija se gubi postepeno u pravcu od nogu prema glavi. Mesec do dva posle termina porođaja ruke su jače savijene u laktovima nego noge u kukovima i kolenima. Do isteka 4 meseca od termina porođaja mišićni tonus treba da bude izjednačen na gornjim i donjim ekstremitetima. Ako je beba rođena u 32. nedelji gestacije, do uzrasta od 6 meseci (korigovana zrelost je 4 meseca) tonus njenih mišića je povećan, a do uzrasta od 8 meseci savijenost ruku u laktovima je nešto veća od savijenosti nogu u kolenima, pa ruke deluju manje spretno.

Rana i stalna procena stanja centralnog nervnog sistema je neophodna za praćenje dece sa rizikom. Postojanje mnogobrojnih i permanentnih nepravilnosti u toku 1. godine života praćenih kašnjenjem motorike i problemima sa uzimanjem hrane upućuje na razvojne poremećaje ili ozbiljnije bolesti kao što je cerebralna paraliza.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije