18.05.2014 Porodica

Depresija glavni uzrok bolesti kod adolescenata

Depresija je glavni uzrok bolesti i hendikep za mlade ljude od 10 do 19 godina, navodi se u izveštaju o zdravlju adolescenata koji je objavila Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

depresija

Organizacija smatra da su tri glavna uzroka smrti adolescenata u svetu „saobraćajne nesreće, sida i samoubistvo“.

U 2012. godini, u svetu je umrlo 1,3 miliona adolescenata. Ovo je prvi put da WHO objavljuje kompletan izveštaj posvećen zdravstvenim problemima adolescenata.

Problemi su povezani s pušenjem, konzumiranjem droge i alkohola, sa sidom, mentalnim zdravljem, ishranom, seksualnošću i nasiljem.

Svet ne posvećuje dovoljno pažnje zdravlju adolescenata„, izjavila je doktorka Flavija Bustreo, pomoćnica generalne direktorke za zdravlje žena i dece u WHO-u.

Nadamo se da će ovaj izveštaj privući više pažnje na zdravlje mladih od 10 do 19 godina i da će poslužiti pokretanju ubrzane akcije u vezi s njihovim zdravstvenim problemima„, kazala je ona.

Depresija je globalno uzrok bolesti broj 1 u ovoj starosnoj grupi, a samoubistvo je treći uzrok smrtnosti.

Neke studije pokazuju da su kod osoba koje pate od mentalnih problema prvi simptomi registrovani već u 14. godini. Da su adolescenti lečeni na vreme, mogla se sprečiti smrt i izbeći „patnja i bol u životu“.

WHO ističe da su dijareja i plućne infekcije 2. i 4. uzrok smrti mladih od 10 do 14. godina.

Izveštaj pokazuje da manje od jednog na četiri adolescenta dnevno vežba jedan sat i da je u nekim zemljama jedan adolescent od tri predebeo.

Da bi sastavio ovaj izveštaj, WHO je koristio podatke koje je dostavilo 109 zemalja.

Glavne bolesti koje pogađaju adolescente su depresija, povrede u saobraćajnim nesrećama, anemija, sida, samosakaćenje, problemi s leđima, dijareja, anksioznost, astma i respiratorne bolesti.

Glavni uzroci smrtnosti adolescenata su: saobraćajne nesreće, sida, samoubistvo, plućne bolesti, nasilje, dijareja, utapanje, meningitis, epilepsija, endokrinološki problemi i krvne bolesti.

Izvor: 021.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije