17.05.2016 Kutak za mame

Ovi simptomi ukazuju da imate ciste na jajnicima + prirodni lekovi

Od velike je važnosti da osluškujete svoje telo i na vreme primetite svaku promenu, kako biste potencijalne bolesti uočili na vreme. Ciste na jajnicima su veoma česta pojava, i najčešće su benigne i nestaju same od sebe, neprimetno, kao što su se i pojavile. Međutim, to nije uvek slučaj, i ciste na jajnicima mogu izazvati razne komplikacije, zbog čega je važno da obratite pažnju na simptome koji mogu ukazivati da ih imate.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ciste su šupljine ispunjene tečnošću i mogu se javiti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ne rastu uobičajeno, razmnožavanjem ćelija, već se javljaju nagomilavanjem tečnosti iz tkiva.

Jedan od najčešćih uzroka nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikula kod ovulacije (folikularna cista). Ovako nastale ciste nazivaju su funkcionalne ciste, jer je taj proces deo ovulacije. Osim funkcionalnih postoje i nefunkcionalne ciste jajnika, kao što su dobroćudne neoplastične ciste, čokoladne ciste (endometrioza) i inkluzijske ciste. Smatra se da važnu ulogu u formiranju cista imaju hormonalni poremećaji, kao i upalni procesi.

Simptomi

Male ciste ne uzrokuju obično nikakve probleme i tegobe. Ponekad možete osetiti jednostrani bol u stomaku ili neugodan pritisak. Veće ciste mogu izazvati oštar bol poput uboda nožem, kada se prilikom pucanja sadržaj ciste izlije u unutrašnjost stomaka. Slični iznenadni i jaki bolovi mogu nastati kod uvrtanja velikih cista oko svojih peteljki (torzija ciste).

Pored toga, može se javiti i bol u maloj karlici koji se često širi i na donji deo leđа i butine, kao i bol u donjem delu stomaka neposredno pre menstruаcije, jaka krvarenja, preosetljivost dojki, te neredovne menstruacije i krvarenje van ciklusa. Takođe, ukoliko primetite bol tokom seksualnog odnosa, ili bol u crevima, nadutost i gasove, mučninu ili povraćanje, češće uriniranje i tegobe prilikom pražnjenja bešike ili debelog creva, to mogu biti simptomi koji ukazuju na postojanje cisti. Kao posledica postojanja cisti može se javiti neplodnost.

Dijagnozu i lečenje  prirodnim putem pročitajte OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije