16.03.2016 Kutak za mame

Pobedite nesanicu: Namirnice za zdrav i lak san

Istraživanja pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do devet sati sna, ali je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom. Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako imate problema sa snom, često se budite, ne spavate čvrsto i želite taj problem, barem donekle, da rešite prirodnim putem, onda vam ove zdrave namirnice mogu biti od pomoći, u kombinaciji ili posebno…

Kafa i alkohol

Pre svega, izbegavajte stimulanse kao što je kafa, zbog količine kofeina, baš kao i gazirana pića, pa čak i kakao! Iako alkohol može da vam pomogne da se uspavate, verovatno ćete se tokom noći češće buditi nego inače, kako biste odlazili u toalet ili pili vodu. Pored toga, obratite pažnju na unos šećera, jer on može da pojača aktivnost dva hormona: adrenalina i kortizola zbog kojih ne možete da zaspite. Naime, kada nivo šećera padne prenisko, količina ovih hormona se povisi.

Umesto toga, kada vas muči nesanica posegnite za sledećim namirnicama…

Čaša toplog mleka ili čaja

Mleko sadrži triptofan, amino kiselinu koja umiruje i sadrži kalcijum koji mozgu pomaže da koristi triptofan koji izgrađuje serotonin, poznatiji kao hormon sreće. Osim toga, psiholozi su zaključili da sama pojava čaše toplog mleka deluje umirujuće na ljudsku psihu. Pored mleka, delotvorni su i čajevi od kamilice, lavande ili majčine dušice.

Med

Bolje od čaše toplog mleka pred spavanjem je čaša toplog mleka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

Koje namirnice mogu da vam pomognu da se oslobodite nesanice pogledajte OVDE… 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije