06.03.2014 Porodica

P(B)ravo za mame: Raširite benkice ispred Skupštine 8. marta!

U subotu, 8. marta u 11 časova na platou ispred Skupštine Republike Srbije počinje kampanja „P(B)ravo za mame“ koja se zalaže za direktnu odgovornost države za porodilje.

centar za mame

„Događaj Mame (ni)su same, koji označava zvaničan početak kampanje, okupiće mame sa decom i porodicama koje će simbolično ispred Skupštine raširiti štrik i na njega staviti benkice, pelene, igračke itd., sve one stvari koje jedva mogu da obezbede za svoju decu posle porođaja zato što im plate kasne mesecima„, kaže za Mondo Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame koji je jedan od organizatora kampanje.

Događaj počinje u 11 časova, kratkim performansom kačenja stvari na štrik i fotografisanjem, posle čega mediji imati priliku da razgovaraju sa okupljenim mamama. Događaj će trajati do 11.30 .

Kampanja P(B)ravo za mame se zalaže za isplatu porodiljskih naknada bez kašnjenja, za rasterećenje privrede suvišnih finansijskih i administrativnih troškova i za direktno preuzimanje odgovornosti za porodilje od strane države. Cilj kampanje je da zaposlene majke redovno dobijaju naknadu tokom trajanja porodiljskog odsustva, direktnom isplatom iz budžeta Republike Srbije na njihove račune, umesto sa računa poslodavaca.

Iako Zakon uređuje sistemski, novčani i vremenski okvir pomoći zaposlenim majkama i trudnicama, rokovi predviđeni njime se svakodnevno krše, što za rezultat ima porodice sa malim bebama čija su mesečna primanja umanjena za platu porodilje i to u trenutku kada su im životni troškovi naglo povećani. Da bi se u Srbiji ostvarila porodiljska naknada potrebno je preko 100 papira a duga, komplikovana i zahtevna procedura ostvarivanja porodiljske naknade privredu košta 690 miliona dinara godišnje„, kažu u saopštenju organizatori ove kampanje.

Organizatori ističu da im je cilj promena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja će, s jedne strane, omogućiti da zaposlene majke više ne čekaju po nekoliko meseci na isplatu prve naknade posle porođaja.

Organizovaćemo 250 trudnica i majki sa bebama iz cele Srbije da javno razgovaraju sa svakim od 250 poslanika i poslanica i ubede ih, svojim ličnim iskustvom, da je potrebno promeniti Zakon„, kaže Jovana Ružičić i naglašava da je od decembra kampanju podržalo 80 mama.

Ona, takođe, ističe i da, budući da se kampanja finansira sa nula dinara, potrebno je da kompanije podrže akciju.

Kompanije mogu da doniraju bruto platu po obračunu za minimalac što iznosi 30.000 dinara, ili, pak, da omoguće i da se jedna žena zaposlena kod njih, a koja je na prodiljskom uključi u akciju„, objasnila nam je Ružičić.

Kampanju je, kako kaže, do sada podržalo nekoliko kompanija. Takođe, i 1.000 građana je potpisom podržalo ovu akciju.

Kampanju P(B)ravo za mame su pokrenula tri udruženja građana: Srbija u Pokretu, Roditelj i Centar za mame.

Izvor: Mondo
Foto: Centar za mame

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije