05.05.2014 Porodica

Cigarete, alkohol, droga: Pričajte sa decom o opasnostima poroka

Deca su još u detinjstvu izložena cigaretama, alkoholu i drogama – porocima koje mladi promovišu kao „kul“ stvari. Roditelji zato, više nego ikad pre, moraju da pričaju o bolestima zavisnosti.

TeenagersGroup2

Ali, kako započeti ovakav razgovor?! Stručnjaci smatraju da je sa ovom problematikom mališane najbolje upoznati još u predškolskom uzrastu, a da će svakodnevene situacije nadograditi priču o opasnostima. Istraživanja pokazuju da deca koja su na vreme informisana o drogama, u manjem iskušenju.

Mališani do sedam godina

U ovom periodu, deca su snažno vezana za dom i za sve traže odobrenje roditelja. Zato je ovo pravo vreme da ih naučite o higijeni, zdravoj ishrani, ali i o donošenju odluka i rešavanju problema. Bitno je da pričate sa klincima o zdravom načinu života, o tome kako će se sjajno osećati ako dovoljno spavaju, da će moći da trče i skaču satima ako dobro jedu. Naučite ih da su sami odgovorni za svoje zdravlje, te da beli zubi i svež dah zavise od lične higijene. Objasnite im koje su to opasne supstance u njihovom okruženju i zašto je važno da lekove nikada ne uzimaju na svoju ruku, a što se tiče cigareta, roditelji su najbolji primer. Ako puše, verovatno će i dete slediti taj put.

Školski uzrast

Neka vaša mala princeza zna kako se osećate u vezi sa konzumiranjem duvana, alkohola i narkotika. Fokusirajte se na sadašnjost, pošto buduće posledice za njih nemaju nikakvog značenja. Stavite im do znanja da će im biti veoma teško da igraju košarku ako su pod dejstvom alkohola. Pričajte sa decom o porukama koje šalju filmovi, serije. Neka im teške i tragične priče posluže da shvate posledice i lošu stranu poroka. Recite im zašto ne želite da puše, piju ili upotrebljavaju neke druge supstance. Budite im uzor, jer vaše ponašanje govori više od reči. Bitno je i da naučite klince da rešavaju probleme. Istaknite da „duvanje“ neće dugoročno rešiti probleme sa prijateljima ili siledžijom u školi. Ako im je teško da otvoreno razgovaraju sa vama, neka vam napišu pismo ili mejl i tako objasne svoj problem.

Pubertet

Iko će tokom ovog perioda deca dovoditi autoritet roditelja u pitanje, vaši saveti i uputstva će im biti potrebniji nego ikad. Zapravo, ovo je najvažniji period u njihovom životu kada je u pitanju uzimanje narkotika. Vrlo je važno da ih naučite da kažu „ne“ drogama. Deca koja ne znaju kako da reaguju ako im se ponudi alkohol ili druge supstance, ili ona koja ne znaju kako da se izvuku iz problematičnih situacija, lakše podležu pritiscima. Zato „odglumite“ ovakve situacije i ponudite im rešenja. Objasnite im da ih neće manje poštovati ako zauzmu stav, niti će ih smatrati slabićima. Pubertet će neizbežno uticati na klince, pa će se osećati ranjivo, nesigurno. Zato uvek hvalite njihove uspehe i trud koji ulažu. Ohrabrite sina da kupi patike koje mu se zaista sviđaju, a ne one koje „furaju“ sve face u školi. Podstaknite ćerku da se druži sa pravim prijateljima, a ne sa „frajerima i ribama“. Pošto su u periodu adolescencije skoncentrisani na svoj izgled, iskoristite to i objasnite im da će cigarete uticati na loš dah i kosu, a alkohol na ten ili na „pivski stomak“. Okupirajte dete sportom, hobijima ili nekim drugim aktivnostima kako bi im smanjili dosadu i upotpunili slobodno vreme. Pozitivno razmišljanje, prave životne vrednosti i dobri prijatelji – najbolja su brana od svih opasnosti.

Izvor: Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije