14.03.2016 Saveti

Ishranom protiv demencije i Alchajmera: Namirnice za bolje pamćenje

Ne možete da se setite prave reči ili imena nekog poznanika? Ne brinite, memorija počinje da slabi od sredine tridesetih godina života, ali nikada nije kasno da je „popravite“. Mnoga naučna istraživanja dokazala su da određene vrste namirnica i lekovitih biljaka pozitivno utiču na funkciju mozga, memoriju i koncentraciju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Gubitak kratkoročnog pamćenja česta je pojava posle pedesete godine života, ali u poslednje vreme od ovog poremećaja pate i mlađi ljudi. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka slabljenja memorije manjak hemikalija odgovornih za pamćenje (proizvode se u mozgu), ali to mogu biti i ateroskleroza, loša cirkulacija, upotreba nekih vrsta lekova, emotivni problemi (stres, depresija).

Rezultati mnogobrojnih naučnih studija pokazali su da na funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju umnogome utiče ishrana. Dok neke namirnice obezbeđuju dobru prokrvljenost centralnog nervnog sistema i podstiču njegove funkcije, druge imaju suprotno dejstvo i treba ih izbegavati.

Šta treba da izbegavate?

Preterano konzumiranje alkohola i nikotina, kao i uzimanje narkotika, uzrokuje promene u nekoliko oblasti mozga koje upravljaju pamćenjem, rasuđivanjem, koordinacijom i čulima. To dugoročno može izazvati odumiranje moždanih ćelija, a samim tim i slabljenje memorije, nesanicu i psihičke tegobe.

Hrana koja sadrži mnogo zasićenih masti (meso, punomasno meso, mleko, sir, maslac…) smanjuje dotok krvi u mozak i remeti pamćenje. Umesto svega navedenog konzumirajte sledeće namirnice:

1. Riba

Nikako ne treba zaboraviti ni ribu, naročito sardinu, haringu, losos, skušu, tunjevinu… odnosno na sve morske ribe koje obiluju omega-3 masnim kiselinama neophodnim za odvijanje svih moždanih aktivnosti. Prema istraživanju sprovedenom u SAD, oni koji jedu ribu barem jednom nedeljno imaju 10 odsto manji pad umnih sposobnosti od onih koji ne jedu ribu.

2. Piletina

Prema rezultatima višegodišnjih istraživanja ekstrakt piletine, koji je bogat anserinom, karnozinom i ostalim peptidima i esencijalnim kiselinama, utiče na poboljšanje mentalnih funkcija. Ovo su otkrili singapurski naučnici koji su u eksperimentalnim uslovima dokazali da redovno konzumiranje pilećih ekstrakata ubrzava oporavak centralnog nervnog sistema posle hirurških intervencija ili porođajne depresije tako što smanjuje osetljivost na iritaciju i omogućava bolju koncentraciju.

Koje još namirnice mogu da vam pomognu da poboljšate pamćenje, bez obzira na to koliko godina imate, te da spreče razvoj demencije ili Alchajmerove bolesti u kasnijim godinama pogledajte OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije