22.05.2018 Saveti

Korisni saveti: Kako da lakše vaspitavate dete ukoliko ste samohrani roditelj

Vaspitavanje dece je nije ni malo lak „posao“ čak ni kad se radi u dvoje, a kad ste samohrani roditelj taj „posao“ je duplo teži.

Samohrani roditelj i vaspitanje

U poslednje vreme sve je više razvoda i sve više samohranih roditelja koji gotovo preko noći ostaju sami da vaspitavaju i vode računa o deci. Većina samohranih roditelja koja nemaju nikakvu podršku bivšeg partnera razbijaju glavu time da li dobro postupaju sa decom, da li su im vaspitne metode dobre i imaju osećaj da je na njima da preuzmu potpunu odgovornost. Evo nekoliko saveta kako da lakše vaspitavate dete ukoliko ste samohrani roditelj, a koji ne uključuju galamu.

Pročitajte još… Kako je stvarno biti samohrana majka

Pošaljite decu ranije na spavanje
Možda će vam zvučati čudno. Ali, deca kada se dobro naspavaju i kada nisu umorna, manje zanovetaju. Sećate se vremena kad se na spavanje odlazilo posle crtića i tik pre početka Dnevnika u pola osam? Danas je to za većinu dece i roditelja nezamislivo, ali pokušajte decu poslati na spavanje što ranije. Pošaljite ih da se polako spremaju negde oko osam sati oko 9-10 će već spavati dubokim snom, a sutradan će biti mnogo lakši za saradnju i vrlo je moguće da neće dizati frku za najmanju sitnicu. Ovaj jesenje/zimski period je savršen za uvođenje ovog pravila, jer su dani kraći i manje vremena provodimo napolju.

Budite kreativni
Svi roditelji su se susreli sa problemom koji se zove dosada. Naime, klincima ako vaspitne metode nisu dovoljno zanimljive da im drže pažnju neće biti ni efektne i zato morate biti kreativni. Ne ponavljajte uvek iste rečenice, nakon nekog vremena dete će na njih prestati reagovati. Ako imate malu decu ne galamite, sakrijte im igračke i recite im da mora svojim ponašanjem da zasluži da ih dobije natrag.

Tražite pomoć
Kad ste potpuno iscrpljeni od posla i brige oko dece pozovite prijatelje, porodicu ili komšije da uskoče. Sigurno ste primetili kako vaša deca slušaju sve ostale bolje nego vas, zato na kratko prebacite lopticu na nekog drugog samo da biste se odmorili i sagledali stvari realno i objektivno.

Oprostite sebi
Samohrani roditelji u sebi kriju mnogo osećaja krivice. Što zbog toga što nikad nemaju dovoljno vremena, što zbog činjenice da povremeno izgube živce i planu na decu bez ikakvog razloga. Nemojte previše razmišljati o sitnicama za koje niste pronašli baš najbolje rešenje. Nastavite dalje i učite na greškama, ali ne dopustite da vas osećaj krivice vuče nazad. Na kraju krajeva deca brzo zaborave.

Pročitajte još...7 navika samohranih majki koje dobro funkcionišu

Verujte svojim instinktima
Svi ljudi imaju mišljenje i u većini slučajeva se ne ustručavaju da ih dele čak i kada im to ne tražimo. Kad je u pitanju vaš život i vaspitavanje vaše dece trudite se da se što manje osvrćete na tuđe komentare i verujete svom unutrašnjem osećaju. Sigurno ćete mnogo puta biti zbunjeni i frustrirani što sve morate sami, ali imajte na umu da disciplinujete decu na da biste olakšali sebi nego da biste olakšali njima. I nije važno što nemate pomoć pri tome, važno je da vaša deca imaju vas.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije