14.07.2014 Vaspitanje

Vrednosti koje otac treba da prenese sinu

Najvrednije što svaki otac može da prenese sinu jesu – vrednosti. Zato, razmislite šta biste mogli da savetujete vašem nasledniku, kako bi izrastao u poštenog čoveka i pravog muškarca.

tata i sin

Za početak, naučite dete da ljude uvek gleda u oči, jer će ga samo tako shvatiti ozbiljno. Recite mu da mu stisak ruke pri upoznavanju bude čvrst, pošto niko ne veruje „mlitavcima“, a prvi utisak je najvažniji. Pokažite mu na sopstvenom primeru da ne odustaje, nego da istraje u svojim namerama. Važno je da bude strastven u stvarima koje voli i da se bori za svoje ciljeve.

Značajno je da se razvije u jaku individuu, otvorenog uma i širokih pogleda na svet, koja ceni i prihvata sve različitosti među ljudima. Naučite sina da ne očekuje uvek najgore od ljudi, jer svako koga upozna zaslužuje „čist početak“, bez ikakvih predrasuda.

Podučite ga disciplini koja je veoma bitna u postizanju rezultata u školi ili na poslu, i uvek mu govorite da se sve stiče teškim radom. Recite mu da se oslanja na svoje sposobnosti, ali mu takođe objasnite da nije sramota da zatraži pomoć kad god je potrebno.

Pokažite mu kako da bude odgovoran, da poštuje žene i da obavezno počisti nered za sobom. Neka zna da ako skuva ručak, namesti krevet ili ispegla košulju, neće biti manji alfa mužjak. Na kraju, neka vaš naslednik prisustvuje izlivima nežnosti između vas i vaše supruge. Neka čuje kako kažete ženi da je volite, jer ćete upravo vi biti uzor na osnovu koga će graditi veze u budućnosti.

Izvor: novosti.rs, Đ.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije