19.11.2013 Vaspitanje

Zašto je dobro imati jedno dete

Postoje i pozitivne i negativne strane odluke roditelja za odgajanjem jednog deteta. Razlozi roditelja koji se odlučuju da imaju samo jedno mogu biti različiti: finansije, karijera, kasnije stupanje u brak, razvodi i slično. Bez obzira na sve, psiholozi skreću pažnju na pozitivne aspekte vaspitavanja jedinaca.

jedinac

Finansijske prilike

Jedinci nemaju tu potrebu da sa bratom ili sestrom dele iznose sa bankovnih računa svojih roditelja, ali i deljenje svih pokretnih i nepokretnih vrednosti koje ih očekuju. Ta prednost se ogleda u tome da su oni u većoj mogućnosti za sticanjem dodatnog obrazovanja i novih iskustava.

Veća roditeljska pažnja

Jedinci obično imaju veće samopouzdanje i izgrađeniji stav o svojoj ličnosti jer dobijaju celokupnu pažnju i energiju od svojih roditelja, te ne moraju da se “nadmeću” sa braćom ili sestrama.

Viša akademska dostignuća

Dvadesetogodišnja istraživanja pokazala su da jedinci imaju bogatiji rečnik, postižu bolje rezultate na testovima, imaju više obrazovanje i postižu veća dostignuća. Glavni razlog za to je što im roditelji poklanjaju svu pažnju i mnogo pričaju sa njima i tako oni bogate svoj rečnik.

Bliži odnos sa roditeljima

Ovo nije garancija, ali uglavnom jedinci tokom godina razvijaju bliži i prisniji odnos sa roditeljima, nego što je to slučaj sa decom koja imaju brata ili sestru.

Negativni stereotipi

Razmaženi, arogantni, sebični, nekomunikativni samo su neki od atributa koji se vezuju za jedince. Ovo su samo stereotipi i ustaljena mišljenja koja vladaju o njima. Međutim, prema istraživanjima, jedinci se veoma brzo i lako uklapaju u novonastalu situaciju i brzo grade prijateljstva.

Saveti za roditelje

Svakom detetu je potrebna posebna podrška i podsticaj bez obzira na veličinu porodice u kojoj odrasta, pa se jedinci po tome ne razlikuju od vršnjaka iz brojnih porodica. Jedinci se vrlo često ponašaju kao da su „povlašćeni“ što izaziva neprihvatanje i odbojnost kod ostalih vršnjaka.

Zato je neophodno da dete nikada ne stavljate u centar pažnje i da ga na vreme naučite da se svet ne vrti samo oko njega. Dajte detetu mnogo prilika za drženje sa ostalom decom: vodite ga često u park, na kampovanje, u igraonice, dozvolite mu da se bavi sportom, uglavnom timskim i sl.

Mogućnosti su brojne, a na vama roditeljima je da odaberete ono što vašem jedincu prija. Jedinci ponekad imaju problema u rešavanju konflikata, ne podnose zadirkivanje i nisu spremni na kompromise.

Treba naučiti dete da ne bude „seka persa“, ali i da ne plane za svaku sitnicu jer biti tolerantan je osobina koja će mu kasnije zatrebati, u svetu odraslih.

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Stidljivo dete

24.03.2017 pocetna

Prirodno je da deca donekle zaziru od odraslih, ali ako se vaše dete uvek igra samo, čak i ako je okruženo drugom decom, trebalo bi da se pozabavit...

pročitaj još