03.05.2018 Korisni saveti

Dehidratacija dovodi do prevremenog porođaja

Dehidratacija nije veliki problem za većinu trudnica, ali za neke žene može da bude vrlo opasno stanje. Dehidratacija kod svakoga može da izazove slabost i nemoć, ali za vreme trudnoće, ona takođe može da načini štetu još nerođenom detetu ili čak i spontani pobačaj.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U najvećem broju slučaja, dehidratacija tokom trudnoće se javlja u prvom tromesečju, dok buduće majke se prolaze kroz jutarnje mučnine. Kad žena ima osećaj mučnine i ne može da zadrži veći deo svega što pojede, uključujući i vodu, vrlo lako je da postane dehidrirana. Povraćanje može da liši telo tečnosti i vitamina koji su mu potrebni da bi ostalo zdravo, a i da bi beba bila hidratizirana.

Dehidratacija tokom trudnoće

Trudnice u tim situacijama će često završiti u bolnici, i možda će morati da intravenski primaju nadoknadu tečnosti kako bi se rehidrirale kada su već ozbiljno bolesne. Hospitalizacija ponekad može da bude nekoliko dana, dok lekari ne uspeju da povraćanje stave pod kontrolom. Najveći strah u ovom trenutku je da li postoji dovoljno amnionske tečnosti za bebu. Bez dovoljno plodove vode Vaše dete može da ima deformitete stopala, nogu i ruku.

Kasnije u trudnoći, u drugom ili trećem tromesečju trudnoće, žena može da dehidrira bilo od toga što je možda bolestna, previše aktivna a ne pije dovoljno vode ili tokom letnih meseci kada je jako vruće, što može da izazove različite vrste problema – i za mamu i za bebu.

Dehidratacija često dovodi do prevremenog porođaja, jer vaša materica može da otpočne sa kontrakcijama zbog toga. Ako mislite da bi to mogao da bude slučaj kod Vas, pokušajte da popijete najmanje dve velike čaše vode, a potom se odmorite kako bi videli da li su kontrakcije prestale. Nazovite svog lekara i posavetujte se sa njim.

Podjednako je važno da popijete osam čaša vode dnevno tokom trudnoće, kao i kada niste trudni. Ne samo da morate to da učinite za svoje zdravlje, već morate to učiniti za zdravlje svog nerođenog deteta, takođe.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije