07.06.2015 Korisni saveti

Nekoliko pravila za lepe zube u trudnoći

Već sa prvim saznanjem da je u drugom stanju, svaka žena treba da posebnu pažnju pokloni nezi desni i zuba. Evo nekoliko saveta.

Buduće mame treba da se pridržavaju navedenih mera, odnosno da budu disciplinovane u njihovom sprovođenju. To će im pomoći da za vreme trudnoće ne izgube nijedan zub, kao što se to dešavalo našim bakama.

1. Na prvom mestu je potpuna promena sredstava za higijenu usta i zuba. Naime, svaka trudnica mora da izbaci paste i gelove za zube koji imaju svrhu beljenja zuba. Jer, takva sredstva su dosta abrazivna i invazivna zbog prisustva vodonik peroksida, koji je procentualno jako zastupljen u njima.

2. Neophodno je korišćenje paste za zube koja ima biljne sastojke – na primer, paste na bazi propolisa, žalfije i kamilice.

3. Veoma je važno i korišćenje čajeva od kamilice i žalfije za ispiranje zuba. Oni blagotvorno deluju na upaljene desni kod trudnica (Gingivitis gravidarum).

4. Usled hormonalnog disbalansa, kao i zbog razvoja ploda za vreme intrauterinog života, dolazi do preraspodele hranljivih sastojaka iz kostiju i zuba majke u organizam deteta. Zato češće dolazi do pojave karijesa kod trudnice, kao i dekalcifikacije zuba, koji su osetljiviji na šećere. Zbog svega toga izuzetno su važne češće posete stomatologu – radi eventualne sanacije pojedinih zuba, privremenog uklanjanja cirkona za zube, fiksnih ortodontskih aparata, i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije