03.05.2018 Korisni saveti

Neprijatno oticanje u trudnoći

Oticanje u trudnoći najčešće se odnosi na donji deo tela, kao što su članci i stopala, zbog čega cipele mogu biti suviše uske, naročito ako je napolju toplo ili ako ste dugo na nogama. Ponekad se oticanje javlja u predelu vrata i lica. Oticanje u trudnoći je česta pojava i javlja se kod približno 75% trudnica.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Oticanje u trudnoći

Ono takođe može biti jedan od klasičnih znakova ozbiljnog zdravstvenog stanja koje se zove Hipertenzivni sindrom u trudnoći – PIH (Pregnancy induced hypertension) ili pre-eklampsija, i treba ga shvatiti ozbiljno. Pored oticanja, simptomi pre-eklampsije su i jake glavobolje, visok krvni pritisak i prisustvo belančevina u urinu. Ukoliko uočite ove simptome, odmah se javite lekaru.

Šta prouzrokuje oticanje u trudnoći?
Oticanje u trudnoći je posledica pojačanog lučenja hormona estrogena i veće količine krvi u telu. Vaša materica koja stalno raste pritiska venu cavu (šuplju venu), glavni venski krvni sud, koja vraća krv iz pluća u srce. Ovaj pritisak smanjuje protok krvi i uzrokuje akumuliranje krvi u venama. Pritisak koji nastaje zbog zarobljene krvi premešta vodu u tkiva stopala i članaka.

Šta učiniti povodom otečenosti stopala u trudnoći
– Budite aktivni: Izbegavajte dugo sedenje i stajanje. Krećite se na svakih sat vremena kako biste sprečili zadržavanje vode u telu. Dok sedite, radite vežbe za stopala i donji deo nogu, jer na ovaj način vene šalju krv nazad ka srcu i smanjuje se oticanje.
– Budite razumni: Nosite udobnu obuću sa niskom petom i kompresivne čarape, kako biste ublažili otečenost stopala u trudnoći.
– Budite hidrirani: Pijte dosta tečnosti (npr. vodu, voćne sokove i supe) tokom dana, jer ćete tako sprečiti zadržavanje tečnosti u organizmu. Dehidratacija uzrokuje zadržavanje tečnosti u Vašem telu, zbog čega dolazi do nadutosti. Iako je ovo iznenađujuće, unošenje što više tečnosti ima suprotan efekat. Ukoliko su vam članci otečeni, lezite i podignite stopala na jastuk tako da budu u visini srca. Ovim se povećava protok krvi i smanjuje se otok.
– Smanjite unos natrijuma: Ukoliko ste navikli na slanu hranu, postepeno smanjujte unos soli ili hrane koja sadrži puno natrijuma; npr. konzervirana, usoljena hrana i hrana iz konzerve.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije