20.02.2014 Trudnoća

Solidarni porez i za buduće mame

Mere štednje mogu da obuhvate i one koji odjednom dobiju zaostale zarade. Zaposleni kojima mesecima kasne plate na ovaj način se dodatno kažnjavaju.

porez

Da solidarni porez u Srbiji ne poznaje visinu plate i nije ograničen na mesečnu zaradu od 60.000 dinara, dokazuje primer trudnica i porodilja kojima uplate kasne po nekoliko meseci. Ukoliko Vlada Srbije ne preduzme konkretne korake, mame neće biti izuzete od oporezivanja i to ne zato što su im koverte prepune dok su na bolovanju, već zato što država kasni u ispunjavanju svojih obaveza, pa je teoretski moguće da u istom mesecu dobiju dve uplate. Slična sudbina zadesiće i radnike na minimalcu i one u preduzećima u restrukturiranju, kojima firme uplaćuju nekoliko zarada odjednom.

Sindikati su saglasni u oceni da su propisi nakaradni, jer će dodatno kažnjavati sve zaposlene koji neredovno primaju zaradu. Naime, ukoliko se zaostale plate – dve, tri ili više – prime u istom mesecu, što je čest slučaj i sa budućim mamama, biće niže zbog poreza.

Nenad Matić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu u Beogradu, objašnjava da su se do kraja prošle godine naknade za porodiljsko bolovanje isplaćivale iz gradske kase, ali da je od 1. januara obavezu preuzeo Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Što se tiče grada Beograda mi ćemo svoje obaveze prema porodiljama isplatiti do kraja februara, a u pitanju je samo još decembarska naknada, tako da neće biti duplih uplata„, kaže Matić. – Promene u načinu isplate su u skladu sa izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

U RFZO smo saznali da naknade za trudnice i porodilje kasne dva meseca i da još nisu zvanično dobili instrukcije iz Ministarstva finansija o načinu isplate, otkad su preuzeli ovu obavezu od lokalne samouprave. Do sada nisu imali po dve uplate za 30 dana i smatraju da su optužbe neopravdane.

Maja M., trudnica iz Beograda, zaprepašćena je ovom situacijom. Ona smatra da se na taj način poslednje zaštićeno pravo budućih majki koje se tiče fiksiranog iznosa u određenom vremenskom trajanju ovim potezom grubo narušava.

Nisam još dobila naknadu umanjenu zbog solidarnog poreza, ali me je knjigovođa obavestila da to može da se dogodi„, kaže Maja M. – Besmisleno je da država uzima od trudnica i porodilja onda kada im je najpotrebnije.

NEMA PRAVO NA POVIŠICU

Prema zakonu koji je na snazi, ukoliko je zaposlena na porodiljskom ili odsustvu radi nege deteta ona nema pravo na uvećanje zarade, čak iako se u firmi u kojoj radi drugim radnicima povećaju plate. Međutim, uvođenjem solidarnog poreza na listu onih koji podležu umanjenju su i korisnici ovog socijalnog davanja, ukoliko prime dve uplate za 30 dana, što je, tvrde upućeni, teoretski moguće.

Izvor: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije