22.06.2014 Trudnoća

Sunčanje: Zaštitite kožu u trudnoći

Trudnoća može uzrokovati da vam koža postane osetljivija, pa posebno povedite računa o zaštiti svoje kože. Naime, sunce zrači svetlo na zemlju, što dovodi do nevidljivih ultraljubičastih (UV) zraka. Kada UV zraci dođu u dodir s kožom, uzrokuju tamnjenje, opekotine i ostala oštećenja.

pregnant woman sunbathing at a Caribbean beach

Postoje tri tipa UV zraka: UVA, UVB i UVC. Treba se zaštititi od UVA i UVB zraka, jer oni izazivaju oštećenja kože. UV zraci reaguju s hormonom u koži koji se zove melanin. To je prva odbrana kože od sunca i ona apsorbuje opasne UV zrake pre nego oni ozbiljno oštete kožu. Melanin se nalazi u različitim koncentracijama i bojama kože. Ukoliko imate tamniju put, znači da imate više melanina za zaštitu. Kako se količina melanina povećava tokom izlaganja suncu, koža tamni. Ali čak i tamna boja koja izgleda zdravo, može biti znak oštećenja kože zbog predugog sunčanja.

Ako je izlaganje UV zracima veće od onoga kojeg se koža može sama zaštititi melaninom, dolazi do opekotina. Šta je vaša koža svetlija, ima manje melanina za apsorbovanje UV zraka i zaštitu.

Bez obziran na to koje vam je boje koža, oprezno se ponašajte, jer je dokazano da koža stari od prekomernog sunčanja. Direktno Izlaganje suncu je opasnije ako imate jako svetlu kožu i kosu ili ako u porodici imate nekog ko je oboleo od raka uključujući i melanom.

Izvor: bebac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije