30.04.2014 Trudnoća

Trudnoća u tridesetima: Prednosti i mane

Tridesete se smatraju najboljim godinama za majčinstvo. Žene, naime, u tim godinama obično imaju stabilan odnos sa partnerom i karijeru, što su odlični početni uslovi za stvaranje porodice.

trudnoca

Ako ste u dugoj, stabilnoj vezi, odnos sa partnerom je zreo i prošli ste već mnogo toga pre nego što ćete se upustiti u najveću avanturu – roditeljstvo.

To je dobra vest. Loša vest je sposobnost začeća u ranim i kasnim tridesetim godinama. Što više odmiče četvrta decenija, plodnost se smanjuje. Stručnjaci zato savetuju ženama da ne čekaju sa decom ako su u tridesetim, posebno ako žele više od jednog deteta.

Prednosti

Verovatno imate veće prihode i materijalno ste stabilniji nego u dvadesetima, jer ste imali vremena da se dokažete u poslovnom svetu..

Dovoljno ste mladi da imate dovoljno energije da se posvetite detetu, izdržate neprospavane noći i trčanje za mališanom koji istražuje svet. Iako se svi razvijamo različitim tempom, žene u tridesetima bolje  poznaju same sebe od dama u dvadesetim.

Mane

Većina stručnjaka kao granicu za rađanje stavlja 35. godinu. U ranim tridesetim šanse za začeće su blago niže nego u dvadesetim, kao i mogućnost pobačaja i hromozomskog poremećaja. Međutim, od 35. godine pa nadalje plodnost se smanjuje mnogo brže, a raste verovatnoća od genetskih mutacija, pa lekari u tim godinama gotovo rutinski preporučuju preglede poput amniocenteze.

Posle 35. raste i mogućnost komplikacija u trudnoći, pobačaja i porođaja carskim rezom.

Većina žena posle 35. neće imati probleme sa plodnošću, trudnoćom i porođajem

Međutim, treba imati na umu da velika većina žena posle 35. godine  neće imati nikakve probleme s aplodnošću, trudnoćom i porođajem.

Zanimljivo je i da se između 35. i 39. češće dobijaju  – blizanci, i bez vantelesne oplodnje. Naime, žensko telo oslobađa jajnu ćeliju po ciklusu, ali u starijim godinama dolazi do hormonalnih promena koje mogu dovesti do toga po ciklusu imate više jajnih ćelija.

Izvor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije